Skurcze

Produkcję ciepła w ustroju zwiększa również alkohol, nie należy go więc pić podczas upałów. Także niektóre choroby, np. cukrzyca, niedomagania serca, upośledzają zdolność ustroju do pozbywania się nadmiaru ciepła. Gdy serce jest słabe, przepompowuje mniej krwi, a więc mniejsza jej ilość dopływa do skóry, przez któórą odbywa się oddawanie ciepła. Tak jak różne mogą być konsekwencje przemarznięcia, począwszy od od-mrożenia palca, a skończywszy na uogólnionej hipotermii, skutki hipertermii mogą się wahać od kurczów mięśni, poprzez omdlenia i wyczerpanie, aż do udaru cieplnego. KURCZE zdarzają się najczęściej sportowcom, są bolesne i dotykają mięśni najbardziej eksploatowanych. Na przykład biegacze odczuwają je w nogach, a ciężarowcy w rękach. Wszystko, co należy zrobić w takim przypadku, to odpoczynek, okłady z lodu i delikatne próby rozciągania przykurczonego i bolą-cego mięśnia. A jak można kurczów uniknąć? Kluczem jest picie wystarczającej ilości płynów przed, w czasie i po wysiłku. Wielu moich pacjentów sądzi, że takie kurcze są wynikiem niedoboru soli, toteż przed ćwiczeniami fizycznymi biorą tabletki, np. z solą potasową. Nie jest to potrzebne, jeżeli spożywa się normalne ilości soli wraz z posiłkami. Kiedy rozpoczynają się upały, każdy, kto uprawia sport, powinien przez kilka dni nieco się oszczędzać, aby mechanizm termoregulacji ustroju mógł się przy-stosować do trudniejszych warunków. Najlepsza pora na zajęcia sportowe w okresie upałów to wczesny ranek, późne popołudnie i wczesny wieczór, zanim zacznie się skwar lub gdy słońce się już obniży. Groźniejszą konsekwencją przegrzania niż kurcz jest WYCZERPANIE.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>